14 nuanțe de roșu și colecția „Magistra vitae”

Așa cum am scris și aici, https://14nuantederosu.blogspot.com/2019/04/gheraesti-o-lansare-binecuvantata.html, lansarea cărții „14 nuanțe de roșu” a fost un eveniment binecuvântat.
Au luat parte oameni minunați, vremea a fost fabuloasă, am avut apreciere de la persoane pe care nu le-am întâlnit niciodată.

Toată lumea m-a surprins în mod plăcut, am fost de-a dreptul răsfățată.
Nu am cuvinte să le mulțumesc tuturor. Ce simt în suflet este greu, mai bine zis, imposibil de exprimat.

Te rog să-mi permiți să includ în această postare ceea ce este scris despre „14 nuanțe de roșu” pe siteul editurii Sapientia și alocuțiunea făcută de domnul primar al satului în care m-am născut, Gherăești.

14 nuanțe de roșu de Cristina G. și colecția „Magistra vitae” Gheraesti

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea 14 nuanţe de roşu. Amintiri din copilăria comunistă. „Epoca de Aur”, scrisă de Cristina Gherghel. Cartea apare în colecția „Magistra vitae”, în formatul 14×20, are 502 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 30 lei.

Cristina G. Gherghel este o scriitoare care a debutat în limba engleză, dar care caută acum să se afirme și pe rafturile limbii ei natale, româna. Cartea publicată recent la Editura Sapientia, 14 nuanțe de roșu. Amintiri din copilăria comunistă, „Epoca de aur”, este un volum prin care autoarea dorește să împărtășească memoriile vieții sale, memorii înrădăcinate pe plaiurile moldovene ale satului ei natal, Gherăești, memorii dintr-o epocă tulbure a istoriei române, „Epoca de Aur” a comunismului ceaușist. Mărturiile ei, profund impregnate de sinceritate, de oralitate, de umor, manifestă libertatea cu care un autor simplu își așterne pe foaie trecutul, libertate față de prejudecățile cititorilor pretențioși, dar mai ales libertate în a-și asuma trecutul și a-l putea aprecia. Astfel ea, prin cele 43 de capitole (fără cele trei puncte de introducere, și alte trei de încheiere) ne pune la dispoziție un autentic peisaj rural din „Epoca de Aur”.

În primele capitole suntem luați de mână și purtați spre cunoașterea chipurilor care vor însoți această suită de memorii, chipuri care alcătuiesc familia și cadrul familiar al scriitoarei, chipuri care devenindu-ne familiare ajută la captarea sinceră a trăirilor împărtășite în aceste rânduri. Odată ce ne-am obișnuit cu cadrul familiar, cu ulițele satului din Gherăiești, cu activitățile zilnice ale sătenilor, înaintăm cu fiecare pagină prin zilele trecătoare ale unei copilării împărțită între muncă, școală, năzdrăvănii, certuri și clipe de neuitat ale vieții unei fetițe, Cristina.

Lecția pe care ne-o oferă aceste pagini este că, nu trebuie să eliminăm orice rază de lumină din vremurile întunecate ale comunismului. Lacrimile de tristețe izvorâte din numeroase clipe de nedreptate și de răutate ale acelui timp se împletesc cu lacrimile de bucurie ale copilului înconjurat de căldura propriei familii.

Așa cum afirmă în primele pagini ale cărții, autoarea nu se adresează cititorilor snobi, cititorilor cu pretenții intelectualiste, ci oamenilor simpli care nu sunt în căutarea frazeologiilor complexe încărcate de idei incomprehensibile, dar care caută o scriitoare simplă care le înțelege trăirile.

Ciprian Fechetă


14 nuanțe de roșu de Cristina G. și colecția „Magistra vitae” Gheraesti



Prezentarea făcută de domnul primar al Comunei Gherăești (NT)



Excelența Voastră, Episcop Petru Gherghel – Episcop de Iași,

Prea Cucernici Părinți, stimați oaspeți, dragi concetățeni,


Aleg dintre multele semnificații ale evenimentului de astăzi câteva, îndeosebi cele legate direct de eroina acestuia, scriitoarea Cristina Gherghel, membră a comunității noastre.

În primul rând este onorantă pentru noi alegerea, ca loc de lansare a volumului 14 NUANȚE DE ROȘU Amintiri din copilăria comunistă „Epoca de Aur“, a satului natal, Gherăești, unde a primit de la familie și școală primii talanți pe care, în străinătate fiind, a muncit să-i sporească. Fie în Italia sau Marea Britanie, scriitoarea nu s-a rupt nici un moment de obârșie, fapt dovedit de unele dintre lucrările în care folosește cunoștințele primite de la părinți sau de la bunici, mai ales cele referitoare la arta culinară, la tradițiile noastre în acest domeniu.

Ne bucură, îndeosebi, alegerea ca spațiu distinct al lansării, a celei mai importante instituții a duhului comunitar, Biserica, cartea proaspăt apărută fiind o prezentare a perioadei în care, sub comunism, oamenii au fost supuși terorii ateiste, mulți, foarte mulți dintre ierarhii bisericii suferind un martiriu continuu, insuficient cunoscut și descris în cărțile apărute până acum. Cartea Cristinei Gherghel este, astfel, încă o necesară contribuție la cunoașterea acelui timp. Faptul că prestigioasa Editură Sapientia, coordonată de părintele profesor dr. Ștefan Lupu, girează noua carte, a 25-a, dacă nu mă înșel, a Cristinei Gherghel, este încă o dovadă asiguratorie a valorii pe care această carte o reprezintă pentru mulți dintre noi, cititorii apartenenți Bisericii romano-catolice. Și mă bucur să-i prezint părintelui profesor dr. Ștefan Lupu, Editurii Sapientia, reverența și recunoștința noastră pentru coordonarea și publicarea Cărții Cărților, Biblia, în integralitatea textelor scripturistice.

Foarte important, pentru a înțelege devoțiunea scriitoarei Cristina Gherghel față de rolul scriitorului în societate, cel de creator de valori ziditoare prin cuvânt, este și gestul acordării, prin vânzarea cărții, de sprijin și menținere a speranței de viață pentru o tânără mamă greu încercată de o cumplită și costisitoare boală. Cărțile bune sunt scrise de oameni buni, dăruitori. Cartea sa are deci și valoare de ofrandă, de dăruire față de aproapele într-o perioadă și o societate în care, din nefericire, întrajutorarea, umanitatea începe să aibă prea multe nuanțe și interpretări.

Cristina Gherghel nu vine acasă doar cu o carte, ci, așa cum scrie undeva, cu numeroase experiențe de viață de aici, din Gherăești, cartea sa devenind astfel un document literar de care trebuie să se țină seamă pe viitor, în alcătuirea unei monografii comunitare. Cu atât mai mult cu cât, trăind în țări dezvoltate, autoarea ne face să înțelegem, prin comparație, cât de păguboasă a fost perioada comunistă pentru istoria satului românesc, a personalității fiecărui component al acestuia. Despre aceasta, despre valoarea, locul pe care îl va ocupa cartea 14 NUANȚE DE ROȘU. Amintiri din copilăria comunistă “Epoca de Aur“ în literatura memorialistică vor vorbi și vor scrie cei îndrituiți să o facă.

Închei felicitând autoarea, mulțumind tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment. Sper să fiu în asentimentul Consiliului Local Gherăești, al dumneavoastră, înmânând o Diplomă de Gratitudine scriitoarei Cristina Gherghel pentru a marca astfel această zi în viața comunității și , desigur, ca o baliză încurajatoare parcursului creativ al autoarei.

De asemenea, țin să înmânez o Diplomă de Gratitudine și pr. prof. dr. Ștefan Lupu, Directorul Editurii Sapienția Iași, în semn de prețuire pentru deosebita contribuție adusă la publicarea și promovarea cărților de valoare.

Sincere mulțumiri tuturor participanților!


Cu deosebit respect și considerație,

Primar Bereșoae Pavel

14 nuanțe de roșu de Cristina G. și colecția „Magistra vitae” Gheraesti

14 nuanțe de roșu” poate fi cumpărată:
Umilă plecăciune în fața tuturor celor care m-au sprijinit și mi-au fost alături cu fapta, gândul și cuvântul. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai ceva frumos de zis, te rog din suflet să o faci.
Sunt un om care respectă fiecare ființă și lucru și admir pe cei care luptă pentru visurile lor.
Merg pe principiile: "Împrăștie iubire și iubire vei primi = Dă și-ți va fi dat." "Ce ție nu-ți place altuia nu face."