Hai, măi, nu glumi!
Știi foarte bine că sunt un scriitoare, poetă și blogger. Sunt sigură că mi-ai cumpărat cărțile deja. Ori le-ai descărcat pe gratis.
— Am dreptate?
Așadar, hai să vorbesc puțin despre mine. Poate știi ceva, dar sigur nu știi totul, totul.
- M-am născut în Moldova, în satul Gherăești (pe lângă Roman), județul Neamț pe vremea lui Ceaușescu.
- G. vine de la Gherghel. Prenumele prescurtat, adică redus la inițială, urmată riguros de punct (.) a fost necesar pentru că Gherghel nu este un prenume ușor de pronunțat dacă nu ești român.
- Am 6 surori și 2 frați. Alți 2 frați au trecut la cele veșnice. Sunt penultimul născut – al zecelea – și a șaptea (ultima) fată. În total am fost 11 frați (și surori), însă mama a pierdut o sarcină în afară de aceste 11 nașteri. După nașterea mea, mama a primit un brevet numit Gloria Maternă semnat de Ceaușescu însuși. Dacă vrei să citești despre aceasta, apasă aici.
- Părinții mei, Iosif și Maria = sfânta familie (glumă = ha, ha, ha), s-au căsătorit la 18 ani. Cum amândoi vor împlini 83 de ani în 2018, înseamnă că sunt împreună de 65 de ani! Impresionant. Nu?
- Am muncit de mic copil la câmp cot la cot cu adulții ca să-mi ajut țara să-și platească datoriile.
- Când liderii comuniști au fost împușcati toată familia mea a plâns de durere. Crăciunul s-a pătat de sânge.
- Am învățat să scriu și să citesc târziu, adică după 7 ani când am mers la școală.
- La 8 ani am citit Mizerabilii de Victor Hugo și m-am îndrăgostit iremediabil de cărți. Citeam pe ascuns și numai noaptea pentru că ziua era dedicată școlii, muncii la câmp, sau la ajutatul mamei la țesătoare. Dorința de a transmite emoții din paginile unei cărți scrise de mâna mea era arzătoare, dar imposibilă însă într-o lume în care scriitorii mor de foame.
- Din 2000 până în 2010 am locuit în Italia unde am învățat că nu contează cât de cinstit și bun ești, ce contează este unde te-ai născut. Am scris 2 memorii (autobiografii) legate de această perioadă.
- În 2010, plină de răni deschise și cicatrici adânci pe suflet, cu mintea zdruncinată și fără pic de demnitate și autostimă rămasă, m-am întors în țară.
- În 2012, împinsă de la spate de fratele meu mai mic, Sebastian, m-am apucat de blogging. Nici habar nu aveam ce este un blog și cu ce se mănâncă. A trebuit să-nvăț tot de la 0. Pentru mai mult de 2 ani am lucrat de la un minim de 6 ore până la un maxim de 20 de ore pe primele 2 bloguri. În 2018 am deschise 15 bloguri.
- În 2014 m-am mutat în Anglia unde lucrez ca analist în timpul zilei. Noaptea și la sfârșit de săptămână, scriu romane și/sau pe bloguri. Nu am un gram de viață de societate. Adică nu ies/ nu mă duc nicăieri. Tot ce știu este muncă, muncă, și... iarăși muncă. Noroc că respiratul este automatic altfel nu aș avea timp să respir.
- În 2016, visul ce nu am îndrăznit niciodată să visez, a devenit realitate. Cu romanul de dragoste Half my Age Plus Seven - A Bristih Romance, am devenit un scriitor (autor) înregistrat.
- Din 2015 până acum am scris și publicat 14 cărți. 10 sunt în engleză iar 4 în română. Dar voi scrie un articol separat despre asta.
- Interesată de comportamentul uman și studiindu-l de mic copil, stilul meu se concentrează 100% pe emoții și sentimente. Acest mod de scriere este profund și unic. Toate cărțile și poveștile mele sunt un voiaj în mintea și sufletul ființelor umane. Din nefericire pentru mine, nu mulți apreciază emoțiile pentru că nu sunt în stare să le înțeleagă sau să le controleze.
- Principiile mele sunt: Cum îți așterni așa dormi. Ce ție nu-ți place altuia nu face. Cum faci așa găsești.
Ce împrăștii în univers asta primești. Așadar împrăștie iubire, și iubire vei primi.
![]() |
Cristina G. |
Actualizare – iulie 2025
Nu mai împărtășesc acele forme de înțelepciune pe care le ofeream altădată. În timp, am observat că ceea ce ofer – ca intenție, ca energie, ca sprijin – nu se întoarce în forma așteptată, ci în oglindă inversă. Nu știu dacă e vorba de o logică mai subtilă a lucrurilor sau dacă trăim într-un sistem în care ecoul nu urmează regulile simple ale cauzei și efectului.
Această observație m-a dus, firesc, spre o altă direcție de cercetare și exprimare. Din 2023, m-am concentrat tot mai mult pe fundamentele nevăzute ale comportamentului uman, în special pe mecanismele neurodezvoltării, traumei și abuzului. Nu am părăsit zona de autoajutor – dimpotrivă, i-am adăugat o bază neuropsihologică solidă, coerentă, și ancorată în cercetare.
Astăzi scriu și studiez în mod activ formele de suferință care nu au încă limbaj. Am propus spectrul aneurotimiei ca o umbrelă conceptuală pentru cinci forme de neurodivergență afectivă: asenzoria, afantazia, anauralia, anhedonia și asexualitatea – condiții greu de recunoscut, dar profund relevante pentru mulți dintre noi.
Dacă simți că ai trăit stări greu de explicat, dacă nu te-ai regăsit în explicațiile clasice, poate te vei regăsi în această perspectivă nouă asupra suferinței psihice și a dezvoltării.
Descoperă mai multe aici:
– De la scriitor de cărți de autoajutor la cercetător în neuropsihologie
– Spectrul aneurotimiei: neurodivergența arelațională și dezvoltarea psihică
![]() |
Din 2022 public cu numele meu întreg, Cristina Gherghel |
Îți mulțumesc sincer pentru recenzia pozitivă și pentru atenția acordată cărților mele.
Apreciez răbdarea cu care ai trecut peste imperfecțiunile de exprimare și alte neajunsuri — aceasta înseamnă foarte mult pentru mine.
Recunoștința mea este nelimitată.
Noile mele cărți în limba engleză și română sunt editate cu rigurozitate și le găsești peste tot online:
Ia-ți destinul în mâini și publică-ți singur/ă munca! GRATUIT!
Dacă nu ți-e frică de recenzorii nemiloși și până să fii publicat/ă de o casă de editură tradițională, publică singur GRATUIT pe Google Partners, Draft2Digital ori alte edituri virtuale. Sunt foarte multe.Succesul tău să nu depindă niciodată de falimentul altora.